Pyszne pomysły na płatki zbożowe Lubella.


Dzięki platformie Streetcom miałam okazję spróbować płatki zbożowe od Lubelli w czterech pysznych smakach:
-płatki jęczmienne z crunchem jęczmiennym i prażonymi ziarnami dyni i słonecznika,
-płatki pszenne z otrębami, puffem z pszenicy i płatkami w czekoladzie,
-płatki ryżowe z crunchem ryżowym i żurawiną,
-płatki żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką.




Każdy wariant smakowy jest inny, ale łączy je dużo wspólnych cech. Przede wszystkim opakowania; piękne, kolorowe, tematyczne i zachęcające. Dzięki opakowaniom te płatki wyróżniają się wśród innych. W każdej paczce znajdziemy również porcję pysznych zbóż z dodatkami; żurawiną i porzeczką, które są fajnym, kwaśnym przełamaniem smaku, prażoną dynię i słonecznik, które przyjemnie chrupią i płatkami oblanymi czekoladą, którą lubią chyba wszyscy. Płatki zawsze wyglądają apetycznie, nawet gdy już dość długo przebywają w misce z mlekiem, nie rozmiękają, nie tworzy się nieapetyczna papka. Łączy je jeszcze jedno; na każdej paczce znajduje się przepis na oryginalne podanie płatków. Muszę przyznać, że to bardzo mnie zainspirowało i postanowiłam spróbować, nieco modyfikując przepisy, dodając coś od siebie. 

Zobaczcie jak my delektowaliśmy się zbożowymi płatkami od Lubelli.




Chcecie mieć takie pyszności w swoim domu? Przydadzą się Wam do tego płatki zbożowe Lubella (wszystkie smaki są równie pyszne), ulubione owoce, ziarna, słonecznika, orzechy, jogurt naturalny, serek mascarpone, bita śmietana, kawałki czekolady... Wszystko to, co lubicie najbardziej. Zaszalejcie, stwórzcie kolorowe i piękne desery. Układajcie je w małych, szklanych pojemniczkach warstwowo, wtedy to wygląda naprawdę apetycznie i pięknie.


Ciasteczka z płatków jęczmiennych z crunchem jęczmiennym i prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. Muszę Wam przyznać, że jabłko doskonale się z nimi skomponowało i dało bardzo dużo smaku. Ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czekolady! Nie było osoby, której ciasteczka by nie zasmakowały więc gorąco je Wam polecam. 

Przepis:

Składniki:
-2 i pół szklanki płatków jęczmiennych Lubella,
-niepełna szklanka mąki,
-3/4 szklanki bakalii i orzechów,
-pół jabłka,
4 łyżki miodu,
-1 jajko,
-15 dag miękkiego masła,
- ja dodałam jeszcze 2 paski czekolady mlecznej.

Przygotowanie:
1. Ubij masło z miodem. Jabłko obierz i pokrój w małą kosteczkę, czekoladę również pokrój w kosteczkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Formuj z nich ciasteczka i układaj na blaszce na papierze do pieczenia. Uformowane ciasteczka wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz ok. 20 minut.

SMACZNEGO!

Próbowaliście już tych płatków? Jesteście nimi równie oczarowani jak ja? Koniecznie dajcie znać co o nich myślicie.


Melduję Gotowość

Mam na imię Marta i nie potrafię napisać nic o sobie. Nigdy nie umiałam. Co mogę powiedzieć? Jestem straszną niezdarą i niesamowicie pragnę zostać dobrą żoną i matką. W każdym wpisie zdradzam się po trochę więc jeżeli jesteś zainteresowany moją osobą to czytaj, na zdrowie ;)

31 komentarzy:

  1. Wszystkie warianty smaczne! Nawet ie potrafię zdecydować, który pomysł lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam kiedyś jedne z nich i w sumie nawet dobre były :D

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na deser z płatkami, super to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki przepyszne! A ciastka domowe najlepsze jakie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuchenne rewolucje ;) Wszystko wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Edytowałam wpis i dodałam przepis ;) Ciasteczka wszystkim bardzo smakowały więc polecam.

      Usuń
  7. Jak ze składem tych płatków? Zawierają też cukier czy tylko zdrowe rzeczy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety cukier też jest, a nawet syrop glukozowy. Na szczęście nie jest tego aż tak dużo. Więcej tych zdrowych rzeczy niż niezdrowych.

      Usuń
  8. Fajowe desery przygotowałaś z tych płatków! :) Też testuję i bardzo mi podeszły. Pomijając fakt, że w składzie jest nie tylko cukier i miód, ale i syrop glukozowy - na szczęście niewiele, bo jest na końcu składu. Tak czy siak - chyba i tak składem są lepsze, niż te od Nestle, a smakują fantastycznie no i dają dużo możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie różnorodnych przekąsek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety teraz syrop glukozowy jest chyba wszędzie. Też myślę, że mimo wszystko mają lepszy skład od większości płatków dostępnych na rynku i są naprawdę pyszne.

      Usuń
  9. Nie jem płatków innych niż owsiane odkąd zwracam uwagę na to, co jem codziennie i staram się wprowadzać do swojego jadłospisu jak najmniej przetworzonej żywności. Robię wtedy domową granolę, która fantastycznie zastępuje płatki. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za bardzo uwielbiam niezdrowe rzeczy, aby całkiem z nich rezygnować i pilnować co jem.

      Usuń
  10. Fajna inspiracja, choć pewnie moje zawodowe zboczenie by je trochę "odchudziło" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim wypadku jest z czego odchudzać, bo ja na trochę bardziej kalorycznych dodatkach nie oszczędzałam ;)

      Usuń
  11. Płatki uwielbiam na wszystkie sposoby a twoje pomysły są super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię płatki. Cieszę się, że te pomysły się spodobały, ale nie są do końca moje. Inspirowałam się propozycją podania z opakowania.

      Usuń
  12. Płatki uwielbiam na wszystkie sposoby a twoje pomysły są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie próbowałam, ale chętnie bym się skusiła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak apetycznie, że żal nie spróbować :D Z płatkami robiłam już wiele "prób smakowych" i póki co wygrywa mieszanka z bananem! Zobaczymy co się wydarzy po spróbowaniu Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pychotka :)
    agnieszka-gromek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja w formie ciasteczek bym wybrała :)

    OdpowiedzUsuń