Przepis na racuchy z jabłkami, pomarańczą i cytryną.


Tłusty Czwartek to dzień, w którym wszystkie zjedzone kalorie samoczynnie usuwają się z organizmu dodając nam przy tym urody i poprawiając nastroje. Ja zajadam się dzisiaj racuchami w trzech smakach: jabłkowym, cytrynowym i pomarańczowym.


Racuchy z jabłkami są bardzo powszechne i pewnie każdy z Was je zna. Próbowaliście kiedyś zrobić racuchy z innych owoców? Ja postanowiłam dodać do nich cytrynę i pomarańczę. Wyszły pyszne i orzeźwiające, zwłaszcza cytrynowe, od dzisiaj moje ulubione. Wrzucam Wam przepis. Mam nadzieję, że skorzystacie.

Przepis na ciasto do racuchów.

Składniki:
- dwie szklanki mąki,
-dwa/trzy jajka,
-szklanka mleka,
-cukier (wedle uznania).

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania płynnego, ale gęstego i jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto podziel na trzy części.

Racuchy jabłkowe:

Dodatkowe składniki: jabłko.
Przygotowanie: zetrzyj jabłko na grubych oczkach, na tarce. Dodaj je do jednej części przygotowanego ciasta. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni.

Racuchy cytrynowe:

Dodatkowe składniki: mrożona cytryna i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Przygotowanie: zetrzyj cytrynę na grubych oczkach (osobno skórkę, która może Ci posłużyć do dekoracji, nie dodawaj jej do ciasta, bo ma zbyt gorzki smak). Dodaj do jednej części ciasta startą cytrynę starając się, aby białej skórki było tam jak najmniej. Dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni. Dla wzmocnienia efektu gotowe racuchy polej sokiem cytrynowym.

Racuchy pomarańczowe:

Dodatkowe składniki: mrożona pomarańcza i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Przygotowanie: dokładnie tak samo jak w przypadku racuchów cytrynowych.

SMACZNEGO!

Mam nadzieję, że spodobał się Wam mój przepis na racuchy z jabłkami, pomarańczą i cytryną, a przygotowane w ten sposób smakołyki zasmakują Wam równie mocno jak mi. 





Melduję Gotowość

Mam na imię Marta i nie potrafię napisać nic o sobie. Nigdy nie umiałam. Co mogę powiedzieć? Jestem straszną niezdarą i niesamowicie pragnę zostać dobrą żoną i matką. W każdym wpisie zdradzam się po trochę więc jeżeli jesteś zainteresowany moją osobą to czytaj, na zdrowie ;)

17 komentarzy:

  1. Ja jestem bardzo plackowa, więc takie racuchy są jak gwiazdka w lecie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super ;) Ja też bardzo lubię takie smakołyki.

      Usuń
  2. Ekstra! Swojego czasu ulubione danie mojego syna-niejadka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie dogadałabym się z Twoim synem ;)

      Usuń
  3. Próbowałam, ale rodzina protestuje przyzwyczajona do tradycyjnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to już jest jak się człowiek do czegoś przyzwyczai ;) Nam nowy smak bardzo podszedł.

      Usuń
  4. Ja uwielbiam racuchy :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/02/white-lance-dress.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam racuchów cytrynowych i pomarańczowych, ale chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcza i cytryna nie bardzo, ale z jabłkiem z tego przepisu spróbuję jak najbardziej :D.
    Może w weekend na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam. Na pewno oryginalne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki z jabłkami robiłam, racuchów jeszcze nie, ale teraz już się skusze na taki smakołyk. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj bym takiego racuchy zjadła na poprawę humoru ;) Pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj bym takiego racuchy zjadła na poprawę humoru ;) Pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marta, ale narobiłaś mi smaku! A jestem właśnie przed obiadem:).

    OdpowiedzUsuń
  12. My takie słodkości robimy czasami na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam ten przepis, często go robię. Najlepiej że racuchy dobrze smakują nawet następnego dnia :] Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń