GLUTENOWE zapiekane bułeczki z warzywno-mięsnym farszem.

Najlepsze potrawy to te, które nie wymagają od nas wielu godzin stania w kuchni, niewiarygodnie drogich składników i umiejętności najwybitniejszych szefów kuchni. 


Oczywiście niezwykle miło jest zajadać się wytrawnymi daniami rodem z pięciogwiazdkowych restauracji, ale ich przygotowanie zostawiam osobom, którym lepiej to wychodzi (czyt. mojemu mężowi). Jeżeli to ja mam spędzić czas w kuchni, to musi być prosto, szybko i smacznie. Właśnie tak powstały zapiekane buły, które teraz pojawiają się u nas dość często. Poniżej podaję przepis, abyście również i Wy mogli ich spróbować. 

Składniki:
-6 dużych bułek,
-2 średniej wielkości pomidory,
-2 ogórki kiszone,
-400 g pieczarek,
-czerwona cebula,
-pojedyncza pierś z kurczaka,
-przyprawy (domowa vegeta, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie),
-3 plasterki sera,
-odrobina oleju.



Przygotowanie:
1. Pokrój pierś z kurczaka na drobną kosteczkę, przypraw przyprawą do kurczaka i usmaż.
2. Pokrój pieczarki, przypraw pieprzem i odrobiną soli, usmaż.
3. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kosteczkę. 
4. Przetnij bułkę najwyżej jak dasz radę i wydrąż środek, tak aby powstała "łódeczka".
5. Nafaszeruj bułę przygotowanymi wcześniej składnikami. Ja zrobiłam to w takiej kolejności: pomidor, pieczarki, kurczak, ogórek, cebula. Przed faszerowaniem posoliłam lekko pomidora, aby puścił więcej soków. Dzięki temu bułki nie są suche i nie trzeba dodawać żadnych sosów.
6. Na nafaszerowane bułki połóż odrobinę sera żółtego.
7. Wstaw bułki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (te odcięte kawałki również, ale nie kładź ich na ser) i piecz przez około 15-20 minut.
8. Wyjmij bułeczki i posyp je ziołami prowansalskimi. 

I to by było na tyle. Prawda, że prosto, szybko i pysznie? Do tego zdrowo. Zwracacie uwagę na to, jakie właściwości odżywcze mają składniki, które na co dzień zjadacie? 

O co chodzi z tym całym glutenem? Unikać czy nie?

Do swojego przepisu użyłam (o zgrozo!) pieczywa, które zawiera gluten. Gluten to najprościej rzecz ujmując białko pochodzenia roślinnego, którego stara się unikać coraz więcej osób. Ja uważam, że zdrowi ludzie nie powinni go unikać. Warto jednak wiedzieć jakie produkty zawierają gluten i obserwować jak nasz organizm na niego reaguje. Jeżeli czujesz się zmęczony, masz zawroty głowy, problemy z równowagą, często boli Cię głowa, mięśnie i stawy oraz problemy z trawieniem to istnieje możliwość, że cierpisz na nietolerancję na gluten. Jest również wiele chorób, przy których powinno ograniczać się spożywanie glutenu, np. Hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne, Celiakia, otyłość.  Jeżeli chcesz sprawdzić czy faktycznie cierpisz na nietolerancję glutenu to po prostu odstaw go na dłuższy czas i obserwuj co dzieje się z Twoim organizmem. Żaden lekarz ani poradnik nie powie Ci czy coś tolerujesz w tak dokładny sposób w jaki robi to Twoje ciało.

Ogórki kiszone.

Zastanawialiście się kiedyś czy warto jeść ogórki kiszone i jeżeli tak, to dlaczego? Ogórki kiszone są świetnym źródłem witamin, które można zamknąć w słoiku i wykorzystać jesienią i zimą. Są bogate w witaminy grupy B, zawierają również witaminy A, E, K i C oraz fosfor, potas, magnez i wapno. Są również świetnym źródłem błonnika i kwasu mlekowego. Dzięki tym substancjom spożywanie ogórków kiszonych pomaga utrzymać wagę, poprawia pracę jelit, wzmacnia organizm i go oczyszcza, reguluje poziom cholesterolu, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie oraz chroni przed anemią. Dokładnie tak samo działają na organizm inne kiszonki, które także warto przemycać do swoich posiłków.

Jak to jest u Was? Wolicie proste czy bardziej skomplikowane przepisy? Są produkty, których staracie się unikać? Mam nadzieję, że moje zapiekane bułeczki się Wam spodobały i jeżeli zapragniecie je zrobić to zasmakują Wam dokładnie tak samo jak smakują mi.




Melduję Gotowość

Mam na imię Marta i nie potrafię napisać nic o sobie. Nigdy nie umiałam. Co mogę powiedzieć? Jestem straszną niezdarą i niesamowicie pragnę zostać dobrą żoną i matką. W każdym wpisie zdradzam się po trochę więc jeżeli jesteś zainteresowany moją osobą to czytaj, na zdrowie ;)

37 komentarzy:

  1. Zgadzam się z Tobą, iż zdrowi ludzie nie powinni unikać glutenu - a we właściwy i rozsądny sposób komponować swoją dietę - wszystko jest przecież dla ludzi! Bułki wyglądają smakowicie i z pewnością wkrótce zagoszczą i na moim stole. Czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakują Ci równie mocno jak mi :)

      Usuń
  2. Prześwietny pomysł! Wyglądają świetnie, chyba niedługo wykorzystam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam pomysłu na kolację, dzięki za inspirację <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglada to cudownie i mega przepysznie <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/03/etui-na-telefon-jakie-wybrac.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wygląda. Dodałabym ewentualnie szczypiorek na wierzch. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł. Następnym razem spróbuję.

      Usuń
  6. Z pewnością wykorzystam przepis! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam że takich bułeczek jeszcze nie widziałam, ale wyglądają bardzo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne. Takie nieoczywiste. Czeto robimy grzanki, ale takich zapiekanych bułek jeszcze nie. Muszę tylko wyeliminować mięso, którego nie jem z węglowodanami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami najprostsze pomysły okazują się być tymi najlepszymi.

      Usuń
  9. Kocham ogórki kiszone <3 I właśnie zrobiłam się głodna na sam widok tej potrawy! Gdyby nie wieczorowa pora, pewnie już stałabym w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zatem pomysł na kolację mam już na wyciągnięcie ręki. Będę działać w sprawie tych bułeczek, zapowiada się apetycznie. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że udało mi się Cię zainspirować :)

      Usuń
  11. Mmm, wygląda obłędnie. No i muszę teraz coś zjeść :). Osobiście uważam, że jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań należy jeść wszystko. Najważniejszy jest umiar bo nawet najzdrowsze posiłki spożywane w nadmiarze zdrowiu nie służą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Wszystko może nam zaszkodzić. Podoba mi się takie podejście do tematu.

      Usuń
  12. Prosto + smacznie = tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przepysznie :D mogę u Ciebie zamówić codzienną dostawę do pracy ;D ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Codziennie to nie przejdzie, bo w kuchni wojuję maksymalnie raz na tydzień ;)

      Usuń
  14. Z przyjemnością bym schrupała :) Wyglądają apetycznie, a pewnie są jeszcze lepsze w realu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Jestem kiepską fotografką niestety ;)

      Usuń
  15. Wyglądają bardzo apetycznie! Ja również jestem fanką szybkich i nieskomplikowanych przepisów :)
    Pozdrawiam :)

    https://naturalne-diy.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmmm, a ja właśnie siedzę i nie wiem co dziś na obiad zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad też się nadają, bo są bardzo sycące :)

      Usuń