Rumianek pospolity- właściwości, działanie lecznicze i zastosowanie w kuchni.

Rumianek to roślina, która pięknie pachnie, dobrze smakuje i ma dobry wpływ na nasz organizm. Do tego rośnie dziko i można go wykorzystywać na wiele sposobów. 



Z  Rumianku pospolitego (Matricaria recutita) nie korzystamy wyłącznie my. Bardzo dobrze znają go także Francuzi, Portugalczycy i Włosi. To zioło znane i doceniane od wielu pokoleń. A Ty? Znasz właściwości rumianku pospolitego i jego zastosowanie w kuchni?

Gdzie szukać rumianku i jak go rozpoznać?

Rumianek pospolity rośnie dziko na łąkach, polach, rumowiskach i przy drogach, na żyznych glebach gliniastych. Jego cechą charakterystyczną jest silny, aromatyczny zapach oraz kwiatostan, który składa się z dwóch rodzajów kwiatów. Żółte kwiaty rurkowe są zebrane w "główkę" i otaczają je białe kwiaty koszyczkowe, które zwisają w dół. Główki kwiatowe rumianku są wewnątrz puste, a dno kwiatu ma kształt stożka. Rumianek pospolity ma prostą, rozgałęzioną łodygę i drobne, gałęziaste liście.

Uprawa, zbiory i przechowywanie rumianku pospolitego. 

Ze względu na duże zapotrzebowanie rumianek pospolity oprócz tego, że rośnie dziko jest także uprawiany. Rumianek pospolity to roślina jednoroczna, która kwitnie od maja do pierwszych jesiennych przymrozków. Uprawa rumianku pospolitego w ogrodzie nie jest zbyt skomplikowana, bo ta roślina nie ma specjalnych wymagać co do rodzaju gleby. Wysiewać rumianek należy na początku wiosny w słonecznych miejscach, najlepiej w gliniastej ziemi z domieszką wapnia. Zbiór rumianku pospolitego przeprowadza się co dwa, trzy dni, po południu, w pogodne dni. Zbiera się kwiaty, które są w pełni rozwinięte, przy których płatki nie są oklapłe ani zwiędnięte. Po zebraniu należy kwiaty rozłożyć na macie i suszyć w ciepłych, ale nienasłonecznionych miejscach, np. w szopach i na strychach. Po wysuszeniu rumianku należy przechowywać go w suchym i przewiewnym miejscu. 

Właściwości i działanie lecznicze rumianku pospolitego.

Rumianek pospolity zawiera olejek eteryczny (zwłaszcza chamazulen), flawonoidy, wielocukry, śluzy i kumarynę. To dzięki tym składnikom ma tak dobry wpływ na nasze zdrowie. Najbardziej cennym surowcem rumianku są kwiaty. To w nich zawarte są najwyższe ilości substancji czynnych. Rumianek działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wiatropędnie, przeciwskurczowo i odkażająco. Zioło stosuje się w przypadku dolegliwości związanych z pracą żołądka i jelit oraz podczas dolegliwości miesiączkowych. Ułatwia zasypianie i uspokaja oraz pomaga w przypadku zapalenia nerek i pęcherza moczowego. Rumianek pospolity stosowany zewnętrznie ma świetny wpływ na nasze włosy i skórę. Zewnętrznie używa się go także w przypadku stanów zapalnych skóry, uszkodzeniu naskórka, oparzeniach słonecznych w formie maści i okładów. Płukanek z rumianku używa się do przemywania oczu podczas zapaleń spojówek i powiek, do przepłukiwania gardła w przypadku anginy i zapaleń w obrębie jamy ustnej. Rumianek doskonale łagodzi dolegliwości związane z narządami płciowymi, podczas infekcji i zapaleń. Kąpiel z rumianku, do której doda się również odrobinę soli kuchennej odpręża i rozluźnia mięśnie oraz zmniejsza obrzmienie nóg. Ze względu na swoje łagodne działanie może być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Wykorzystanie rumianku pospolitego w kuchni. 

W kuchni wykorzystuje się głównie kwiaty rumianku. Najbardziej popularną formą jest herbata rumiankowa, którą można przygotować samodzielnie. Wystarczy zalać łyżkę suszonego lub świeżego zioła szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić. Tak przygotowaną herbatę należy spożywać 2/3 razy dziennie.  Z rumianku można także zrobić nalewkę. Wystarczy dwie łyżki kwiatów zalać szklanką spirytusu i odstawić słoik na 14 dni. Tak przygotowaną nalewkę można przyjmować doustnie po 30 kropli, od dwóch do czterech razy dziennie. Żółte kwiaty rumianku nadają się również do dekorowania słodkich potraw. W kuchni można wykorzystywać również liście i pąki kwiatowe rumianku pospolitego. Są świetną przyprawą, która nadaje się do wielu potraw, zwłaszcza warzywnych. Pąków kwiatowych rumianku można dodać do kiszenia warzyw jako przyprawę. Liście stanowią jadalną dekorację. Rumianek, ze względu na łagodny smak, najlepiej dodawać do kwaśnych i ostrych potraw. 

Rumianek pospolity wykorzystywany jest również przy produkcji kosmetyków. Również w domowym zaciszu można korzystać z jego kosmetycznych zastosowań poprzez dodanie go do kąpieli, przygotowywania płukanek do włosów. Ze swojego doświadczenia mogę polecić rumianek również jako świetny sposób do pozbycia się worów pod oczami i drobnych, skórnych niedoskonałości. 

Stosując zioła, nie tylko rumianek, należy pamiętać, że nawet te najzdrowsze produkty mogą w nadmiarze zaszkodzić zdrowiu.  

Melduję Gotowość

Mam na imię Marta i nie potrafię napisać nic o sobie. Nigdy nie umiałam. Co mogę powiedzieć? Jestem straszną niezdarą i niesamowicie pragnę zostać dobrą żoną i matką. W każdym wpisie zdradzam się po trochę więc jeżeli jesteś zainteresowany moją osobą to czytaj, na zdrowie ;)

47 komentarzy:

  1. Ja wykorzystywałam rumianek do rozjaśniania włosów i efekt znakomity! Dodatkowo moje włosy były bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rumianek w wielu sytuacjach sprawdza się genialnie.

      Usuń
  2. To niesamowite ile taka pospolita roślina może mieć zastosowań! Ja znam ją głównie z herbatek i z rozjaśniania włosów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie próbowałam rozjaśniać włosów rumiankiem, a najczęściej używam go do walki z worami pod oczami i zaczerwienioną skórą.

      Usuń
  3. Zioła to jest kompletnie nieznany mi temat. Zawsze jestem pod wrazeniem osób, które tyle o nich wiedzą i zawsze mają jakąś gotową recepturę ziołową to na bol, czy na - choćby - rozjaśnianie włosów ;) ALE własnie popijam sobie herbatę rumiankową, bo po prostu lubię. Średnio raz w tygodniu po taką sięgam, więc cieszę się, że dzieki Tobie może będę robić to trochę bardziej świadomie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziół jest naprawdę dużo. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z nimi i też jestem pod wrażeniem tych osób, które tak dużo o nich wiedzą. Też sięgam po herbatę rumiankową i sięgałam jeszcze zanim się dowiedziałam jaki ma wpływ na zdrowie.

      Usuń
  4. już nie mogę doczekć się wiosny i zbiorów na łąkach <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zaparzać sobie zioła, szczególnie po ciężkim dniu, kiedy wiem, że mój organizm jest wyczerpany. Uwielbiam łączyć rumianek z listkami mięty, dodatkiem cytryny i miodu. Stawia mnie to na nogi :) Super post! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała kiedyś skorzystać z Twojego przepisu, bo to musi być bardzo ciekawy smak.

      Usuń
  6. Dużo mam ziół dziko rosnących które cuda czynią dla naszego organizmu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak rumianek to bogactwo. Bardzo lubię jego delikatny zapach:] Pozdrawiam --> www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię ten zapach, zresztą tak samo jak smak :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię zioła nie tylko w kuchni :) Rumianek nie dość, że ma dużo właściwości, to jeszcze jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Większość zastosowań rumianku znam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rumianek ma wiele leczniczych właściwości. Stosuje go przeważnie po ciężkim dniu

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy rumianek, córka za nim przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedna pospolita roślina a tyle zastosowań. Ja jednak zwykle idę na łatwiznę i kupuję rumianek w aptece.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię herbatę z rumianku ;-) Widzę, że nie tylko ja sięgam po receptury naszych babć ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uważam, że warto korzystać z wiedzy i umiejętności, które dostaliśmy "w spadku" po poprzednich pokoleniach.

      Usuń
  14. Do tej pory znałam rumianek głównie jako kwiat. Jest przepiękny!
    Gdzieś tam słyszałam, że są herbatki czy napary z niego, ale nigdy nie próbowałam, bo raczej trzymam się z daleka od takich kuracji. Nie wiedziałam, że ma tyle zastosowań. Jednak Matka Natura nieźle sobie to wszystko wymyśliła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, rumianek jest piękny. Jestem w szoku, że nigdy go nie piłaś. To naprawdę bardzo popularna roślina.

      Usuń
  15. Rzadko używam rumianku, ale teraz karmię piersią więc może skuszę się na taką herbate skoro jest dla mnie bezpieczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bezpieczna :) W dodatku uspokaja i odpręża a to może wpłynąć pozytywnie na laktację.

      Usuń
  16. Uwielbiam takie naturalne wiadomości o ziołach! :) A rumianek to oczywiście podstawa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rumianek jest wśród ziół chyba najpowszechniejszy.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Herbatka jest chyba najbardziej popularną formą rumianku :)

      Usuń
  18. Ja uwielbiam zioła. Rumianek, miętę pokrzywę, nagietek i wiele innych piję - bo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Chociaż nagietka nigdy nie piłam.

      Usuń
  19. o wykorzystaniu jako przyprawy to mnie zaskoczyłaś

    OdpowiedzUsuń
  20. Tu w UK rosnącego na łąkach rumianku nie widać:(
    A herbatę rumiankową bardzo lubię nawet tę z torebki;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rumianek kojarzy mi się głównie z przemywaniem oczu, które strasznie mi ropiały, kiedy byłam mała. Czasami miałam aż tak sklejone powieki, że zupełnie nie mogłam ich otworzyć. Rumianek świetnie sobie z tym problemem radził :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam rumianek za jego właściwości a jak widac ma ich sporo

    OdpowiedzUsuń
  23. Czesto po niego sięgam i lubie jego cały wahlarz zastosowań

    OdpowiedzUsuń
  24. Taka powszechna roślina, a taka pożyteczna.

    OdpowiedzUsuń
  25. Rumianku Ci u nas dostatek :) mam to szczeście, że Rodzice mają ogrom ziemi :) (hektary, sięwie ;) ) i mogę sobie zrywać, taki niesikany :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja uwielbiam herbatę z niego:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam fioła na punkcie smaku rumianku! Używam go na wiele dolegliwości ale wypić i ot tak sobie lubie herbatkę z niego.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wiedza i praktyka stosowania rumianku od pokoleń przekazywana jest w naszej rodzinie. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  29. Zanim zdecydowałam się na farbowanie włosów to właśnie robiłam sobie płukanki z rumianku

    OdpowiedzUsuń
  30. Rumianek już nie raz uratował mi życie :)

    OdpowiedzUsuń